Poradna HS FLAMINGO AQUAFLAM 12 TV

Autor: | Vloženo: 14.11.2014 000 11:15 | Témata: Poradna HS FLAMINGO AQUAFLAM 12 TV

Výkon krbové vložky

Dobrý den, v novostavbě RD jsem instaloval krbovou vložku Aquaflam 12 s připojením na rozvod vytápění jako alternativní zdroj vytápění. Hlavním zdrojem je kondenzační plynový kotel o výkonu 20 kW. Tepelné ztráty objektu jsou vypočteny na 11,7 kW a otopná tělesa jsou navržena z důvodu kondenzačního kotle na tep.spád 55/45 °C. Mají tedy větší vodní objem. Jako doplněk vytápění na ploše 50 m2 provedeno podlahové vytápění přes rozdělovač a sběrač. Plynový kotel je v podkroví a krbová vložka v přízemí v obývacím pokoji, kde je právě proveden doplňkový podlahový rozvod a napojení vložky na otopnou soustavu je provedeno v patře pod kotlem, kde je i oběhové čerpadlo pro vložku.
Vzhledem k tomu, že nemám akumulační nádrž , volil jsem krbovou vložku o stejném výkonu jako jsou tep. ztráty , tj. 12 kW ( výrobce udává 10 kW voda, 2 kW vzduch). Tep. ztráta místnosti, kde je vložka je 3,2 kW . Předpokládal jsem, že když bude v provozu krb, uzavřu radiátory v této místnosti, které mají výkon 2,8 kW a tento tepelný výkon dodá krb vzduchem s přitápěním podlahového vytápění ( na podlaze je plovoucí laminátová podlaha - při využitelné ploše 30 m2 předpokládám snížený výkon od podlahovky cca1,2 kW - počítáno cca 40 W/m2).

Při zatopení do krbové vložky jsem však nedokázal natopit vodu v radiátorech a na zpátečce se stále vracela chladná voda i při nepřetržitém 5 hodinovém topení na plný výkon ( bez uzavření přívodu vzduchu ) . Objem celé soustavy i z podlahovým rozvodem odhaduji na 250 m3.
nevím zda tedy vložka s 10 kW výkonem stačí ohřát tento objem vody na cca 60 °C - s ohledem na teplotní spát otopných těles 55/45°C nebo zda je nějaká závada na rozvodu ( zavzdušnění, špatné vyregulování tlaků ) . Bohužel ještě nemá osazený plynový kotel a nemohu tedy vyzkoušet soustavu s druhým zdrojem tepla

S pozdravem Jiří Růžička

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.